Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » dla zdrowia » Czy post sprawi, że będziemy żyć dłużej?
i-Raty - raty
online
i-Leasing - leasing
online

Czy post sprawi, że będziemy żyć dłużej?

Data dodania: 18-02-2023
Aby żyć długo i w zdrowiu ważne jest holistyczne podejście do dbania o nasze ciało. Jednym z elementów, który może wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie jest wodorowanie organizmu. Ale czy tylko to wystarczy? Czy na przykład deficyt kaloryczny i odpowiednia dieta może wydłużyć życie? Przeczytasz o tym w poniższym artykule.
 


Czy post sprawi, że będziemy żyć dłużej?

Profesor Valter Longo, jako dziecko spędzał wakacje w Molochio, wsi rejonu Kalabria na południu Włoch, gdzie urodzili się jego rodzice. Cechą charakterystyczną miejscowości był fakt, że duży odsetek mieszkańców osiąga tam wiek stu lat. Longo bardzo zainteresował się tematem i postanowił zająć się badaniem tego jak jedzenie wpływa na długowieczność. Po latach Profesor powrócił do Molochio w nadziei, że odkryje tajemnicę wpływu diety na wydłużenie życia. Mieszkańcy przyznali, że ich dieta składa się głównie z warzyw, owoców, oliwy, makaronu i minimalnej ilości mięsa. Okazało się jednak, że były okresy w ich życiu, że jedzenia nie mieli wcale.

 
post

Longo spędził lata na badaniu wpływu diety na starzenie. Przekonał się, że post może opóźnić starzenie się, zapobiec wielu chorobom towarzyszącym starzeniu się i sprawić, że większa część z nas dożyje 100 lat. Prawda jest jednak taka, że niewiele osób będzie trzymać się całodniowego postu, a przedłużony post może powodować utratę mięśni i inne poważne problemy zdrowotne. Starał się więc opracować dietę, która oszukuje nasze ciała w taki sposób, jakbyśmy w ogóle nic nie jedli. Dietę, która ma bardzo niską zawartość kalorii, cukrów i jest bogata w tłuszcze nienasycone.

Dieta naśladująca post.

W eksperymentach na myszach w średnim wieku Profesor wykazał, że dieta naśladująca post, wydłuża życie, rewitalizuje układ odpornościowy i zmniejsza częstotliwość wystąpienia raka. Dieta poprawiła również szybkość uczenia się i pamięć oraz opóźniła spadek funkcji poznawczych u mysz.

Longo opracował dietę, w której zawarte były produkty bogate w składniki odżywcze takie jak: mieszanki zup, oliwki, krakersy, herbaty ziołowe oraz suplementy. Badanie przeprowadzono na 71 zdrowych osobach dorosłych, które stosowały dietę przez pięć kolejnych dni raz w miesiącu przez trzy cykle. Eksperyment okazał się sukcesem. U badanych zaobserwowano zmniejszenie tkanki tłuszczowej, masy ciała, ciśnienia krwi oraz poziomu glukozy.

Po sukcesie pierwszego badania Profesor postanowił pójść o krok dalej. Rekrutuje 500 osób w wieku od 30-65 lat z Molochio, Verapodio i sąsiednich wiosek do bezpośredniego porównania skutków normalnego odżywiania i okresowego postu. Ma nadzieję, że badanie w przekonywujący sposób wykaże, że okresowe przejście organizmu w tryb postu może poprawić stan zdrowia wielu dorosłych i odwrócić związane z wiekiem uszkodzenia molekularne i komórkowe nękające osoby w starszym wieku.

Chwilowa moda czy przełomowe odkrycie?

W 2022 roku 10 procent Amerykanów ankietowanych przez Międzynarodową Radę Informacji stwierdziło, że pościło regularnie. Dla porównanie, tylko 2 procent przyznało stosowanie diety wegańskiej, a 3 procent stwierdziło, że jest wegetarianami. Jednak znaczenie postu przerywanego jest bardzo zróżnicowane- 12 godzin dziennie, 16 godzin dziennie, co drugi dzień, jeden dzień w tygodniu.

Dzisiejsza mania postu wyrosła z ponad stuletnich badań wykazujących, że ekstremalne ograniczanie kalorii, przykładowo redukcja z 20 do 40 procent, dramatycznie wydłuża życie zwierząt, w tym robaków, much, myszy czy szczurów, o ile wciąż otrzymują potrzebne im składniki odżywcze. Badania pokazują również, że diety skrajnie niskokaloryczne zmniejszają częstotliwość występowania chorób związanych z wiekiem, zwłaszcza raka.

W 2022 roku naukowcy z University od Texas przedstawili wyniki skomplikowanego czteroletniego eksperymentu śledzącego setki myszy przez całe ich życie. Zautomatyzowane karmniki pozwalały niektórym myszom jeść tyle, ile chciały, podczas gdy innym umożliwiono dostęp do jedzenia w różnych harmonogramach. Samo ograniczenie kalorii wydłużyło życie zwierząt o 10 procent. W połączniu z ograniczeniem czasu karmienia do dwóch godzin w nocy, szczytowej aktywności myszy, dieta wydłużyła ich życie o 35 procent. Przełożyłoby się to na średnio około 25 lat dla człowieka.

Niestety zajęłoby dziesięciolecia i tysiące ochotników z nadludzką dyscypliną, którzy prze cały czas przestrzegali reżimu postu, aby ustalić czy ścisłe ograniczenie tego co jemy, może dać nam o wiele więcej czasu na ziemi. Praktyka ma natomiast wyraźne zalety. Badanie pacjentów z chorobami serca wykazały, że te osoby, które trzymały się ustalonej diety, żyły dłużej od tych, którzy nigdy nie pościli.

Naukowcy Rafael de Cabo i Mark P. Mattson dokonali przeglądu wieloletnich badań klinicznych okresowego postu i doszli do wniosku, że istnieje wystarczająca ilość dowodów na korzyści zdrowotne wynikające z tego, że lekarze powinni być szkoleni w tym zakresie i udzielać wskazówek pacjentom.
Rzecz jasna to co jemy, też ma ogromne znaczenie. 20-latek, który rezygnuje z hamburgerów, hot-dogów, białego chleba i innych produktów zachodniej diety i przyzwyczaja się do jedzenia produktów pełnoziarnistych, orzechów, warzyw czy owoców może wydłużyć długość życia nawet o 13 lat. Podobnie jest w przypadku ćwiczeń.

Jak działa post?

Dieta naśladująca post działa w dużej mierze poprzez aktywację komórek macierzystych krwi, które wzmacniają zdolność organizmu do wytwarzania białych krwinek zwalczających infekcje. Dzieje się tak nie podczas cyklu postu, ale po wznowieniu normalnego jedzenia. Schemat promuje również proces oczyszczania komórkowego zwany autofagią: komórki pożerają własne uszkodzone części, które są zastępowane przez funkcjonalne składniki. W badaniach klinicznych Profesor Longo odkrył, że post przełącza organizm z trybu spalania cukru na tryb spalania tłuszczu- zasadniczo przeprogramowując metabolizm, który wytrąciła z rytmu współczesna zachodnia dieta.

U ludzi jedzenie minimum niezbędnego do przeżycia może zapobiec lub opóźnić niektóre dolegliwości, ale w dłuższej perspektywie spowoduje inne problemy, takie jak utrata masy kostnej.  Nawet gdyby praktyka była bezpieczna, wielu z nas może nie uważać dłuższego życia za warte życia, jeśli oznaczałoby to ciągłe chodzenie głodnym.

Istnieje również obawa, że korzyści widoczne w modelach zwierzęcych nie przełożą się w pełni na ludzi. Efekty związane z długością życia, wynoszące 20 procent u robaków, będą znacznie skromniejsze u ludzi. Ale jeśli możemy choćby nieznacznie wydłużyć życie - i nie chodzi tylko o długość życia - jeśli możemy poprawić stan zdrowia osób starszych, to samo w sobie byłoby fantastycznym osiągnięciem.

Cały artykuł w wersji oryginalnej można przeczytać tutaj: https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/can-fasting-help-you-live-longer-what-the-science-says?cmpid=org=ngp::mc=social::src=instagram::cmp=editorial::add=ig20220119science-fastinghedcardfreetrial&linkId=197868062

Osoby zainteresowane leczeniem wodorem, zapraszamy do naszych punktów partnerskich MAPA PARTNERÓW.

Jesteś zainteresowany zakupem generatora wodoru. Skontaktuj się z nami: KONTAKT


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii dla zdrowia
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu